Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„55 TRIPTYCHON” – Expoziţia fotografului Görbe György | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Cultură » „55 TRIPTYCHON” – Expoziţia fotografului Görbe György
„55 TRIPTYCHON” – Expoziţia fotografului Görbe György

„55 TRIPTYCHON” – Expoziţia fotografului Görbe György

Prima expoziţie personală a lui Görbe György am vernisat-o acum 17 ani, la începutul lunii decembrie 2001, la Golden Gallery – Miercurea Ciuc. Sub titlul Pelerinaj la locuri sfinte…, în presa locală de atunci evidenţiam profundul mesaj creştinesc al ciclului celor 35 de imagini color. Sursa de inspiraţie i-a fost Medjugorje, un sătuc din partea sudică a Bosniei-Herţegovina, la 20 km de localitatea Mostart. Aici, din 25 iunie 1981 apare zilnic chipul Maicii Domnului. Imaginile şi titlurile simbolice aveau încărcătura Sacrului, ne invita la smerenie, ispăşire şi rugăciune.

Expoziţia care se vernisează astăzi la Miercurea Ciuc (ora 18:00, la Galeria din clădirea Consiliului Judeţean Harghita) are semnificaţia cifrei 55, anii pe care îi va împlini artistul fotograf în luna octombrie 2018. Aniversarea este onorată de autor de cele „55 Triptychoane”, pe care, dacă le „parcurgi”, te simţi ca acel călător căruia i se ivesc în cale imagini tradiţionale, ale căror rădăcini bătrâne devin emoţionante, grăind a poezie şi visare fecundă. Acelaşi pelerin se va confrunta şi cu compoziţii ale locurilor urbane, ca urmare a unei documentări minuţioase, secvenţe de evenimente şi  manifestări aduse la lumină pentru a deveni „spectre” de informaţii pentru ochi şi spirit. Görbe György, cu simplitate şi competenţă, cu modestia caracteristică şi disciplina sa internă, şi-a propus să „explice” că poate exista artă fotografică în natură, dar şi în sufletul nostru. A observa viaţa cu oamenii şi locurile sale înseamnă a fi în interiorul ei, adică acolo unde ele se confundă, şi numai acolo. Aşa mi-aş putea explica persoana reprezentată de cifra cinci, a cărei semnificaţie spirituală are de a face cu călătoria, aventura şi mişcarea. Numărul cinci ne atrage atenţia spre frumuseţea vieţii şi ne transmite o vibraţie de străvechi şi originalitate. Fotograful mai preia de la această cifră simbolul omului şi universului, al armoniei şi echilibrului.

Cel care de 38 de ani practică arta fotografică, primul aparat de fotografiat primindu-l de la tatăl său, din 1987 este membru al Fotoclubului Prisma, expoziţia de faţă fiind cea de-a opta personală. Fotografiază din plăcere, fie că este în natură sau în mediul urban, se simte ataşat de oameni, imortalizând portretele unor bătrâni, bătrâne şi nu numai… ni se destăinuia. E convins de faptul că tradiţia e darul strămoşilor, iar călătoria cu aparatul fotografic este una spirituală… o călătorie dorită te renaşte.

Pentru creaţia fotografică, experienţei întâmplătoare, dăruită de viaţă, Görbe György a adăugat sistematic, în ani, experienţa voită şi cea acumulată. Aş spune că „arta” sa e plină de îndrăzneli, şi sper că-i călăuzit de adevărul că un artist fotograf  trebuie să ştie până unde urmează să-şi dezvolte tehnica sa. În dialogul purtat mi-a dat de înţeles că un fotograf are nevoie de idei şi meşteşug pentru a zămisli imaginea dorită. Simţul curiozităţii te face să te deschizi spre tot ce este nou. Apropierea de o plantă, de o floare, de un obiect mai deosebit, de „ruinele istoriei”, de o catapeteasmă se face cu aceeaşi smerenie, cum îţi îndrepţi lentila aparatului de fotografiat spre gingăşia feţei unui copilaş, sau a ridurilor unui moşneag cu plete albe. Am poposit în faţa unor triptychoane pe care le înţelegi dintr-o privire, altele au nevoie de meditaţie, de „staţionări” mai profunde, precum „zorii unei idei” care se aşteaptă în linişte. O „imagine” nu este niciodată un „argument”… Ea devine preţioasă când îi găseşti „adâncimile” – mesajul. Fotografiile autorului sărbătorit vin a povesti precum: „materia nu plânge, materia nu doare,/materia trăieşte…”, oameni buni există…, „izvorul nu piere”, icoanele ne sunt veghe…, ochii ni se deschid la intrarea în templu. Cadrele de „exprimare” prin fotografiile expuse sunt multiple şi imense… Sunt „scenarii” ale unei lumi reale sau ireale… Ele se vor liantul emoţiilor autorului fotograf, pasionat şi perseverent şi al privitorului, curios şi afectuos.

„Dacă sunt gratulat de prieteni, colegi fotografi… eu mă mulţumesc… şi trăiesc o satisfacţie aparte… Colecţia o împart cu toţi cei interesaţi de creaţiile mele… Aşa se vrea şi această personală… Sunt a opta oară în faţa iubitorilor de artă”, ni s-a confesat autorul expoziţiei. Amintirile fotografului trăiesc acum în prezent, nu peste mult timp vor cocheta cu viitorul… S-ar putea alătura celorlalţi artişti fotografi animaţi de ideea că fotografia aduce ordine în haos.

Nicolae BUCUR

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.