Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

50 de emisari aduc rugăciunile pelerinilor, inscripționate pe panglici, la Șumuleu Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Religie » 50 de emisari aduc rugăciunile pelerinilor, inscripționate pe panglici, la Șumuleu Ciuc
50 de emisari aduc rugăciunile pelerinilor, inscripționate pe panglici, la Șumuleu Ciuc

50 de emisari aduc rugăciunile pelerinilor, inscripționate pe panglici, la Șumuleu Ciuc

 Ungaria a declarat Rusaliile și Altarul de la Șumuleu „Hungarikum”

Ceea ce părea imposibil, s-a produs: pandemia COVID-19 a întrerupt o tradiție de peste patru secole și jumătate; credincioșii, care porneau an de an în tradiționala procesiune de Rusaliile Catolice, unii venind de la mii de kilometri depărtare, ca să ajungă la Altarul Triplu de pe Șumuleul Mic, sunt prezenți, astăzi, aici, doar cu sufletul și cu gândul.

„A trebuit să luăm o decizie dificilă, pentru a proteja sănătatea pelerinilor. (…) Solicităm fraților pelerini să nu facă un pelerinaj organizat la altar în acest an, ci să se alăture la Liturghia festivă și altor programe liturgice cu pelerinajul inimilor noastre”, anunța, în 19 mai, Ordo Fratrum Minorum (Ordinul Fraților Mici) – cea mai importantă ramură a ordinelor franciscane – de la Șumuleu, precizând că principala slujbă bisericească oficiată de Rusalii va fi accesibilă în direct pe site-ul altarului – www.csiksomlyo.ro –, pe pagina sa de Facebook (Csíksomlyó – altar), fiind transmisă, de asemenea, de televiziunea publică Duna TV din Ungaria și de postul Radio Maria Transilvania.

La Șumuleu au ajuns, însă, dorințele și rugăciunile pe care credincioșii le-ar fi rostit, închinându-se Sfintei Fecioare, inscripționate pe panglici, adunate de preoții și primarii din localități, predate și aduse călare, pe jos sau pe biciclete de ștafetele emisarilor harghiteni ai pelerinilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Consilierul județean UDMR Kolozsvári Tibor, conducătorul Comisiei pentru Familie, Sănătate, Social și Culte a Consiliului Județean (CJ) Harghita și al Grupului de lucru pentru Sporturi Ecvestre, a relatat, ieri, în cadrul ședinței ordinare, că, după mai multe discuții purtate cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și ai Ordinului Franciscanilor, „ascultând sfatul fiecăruia, într-un acord comun și respectând reglementările în domeniul sănătății publice și reglementările bisericești” a organizat mișcarea pelerinilor „Clopotul sună pentru oameni, iar drapelul vorbește în numele oamenilor”.

Astfel, respectând regula distanțării fizice și pe cele de protecție, 50 de pelerini – 17 călare și 33 pe jos sau pe două roți – au străbătut județul în lung și în lat, începând de la Tușnad, unde au fost aduse panglicile credincioșilor din Brașov și Covasna, până la Acățari, pentru a le prelua pe cele din Mureș. În drum, au trecut prin toate localitățile Harghitei, adunând rugăciunile credincioșilor. Panglicile tuturor au fost depuse pe un panou uriaș în fața Bazilicii aparținând Mănăstirii Franciscane de la Șumuleu și lăsate în grija sfinților părinți și a Fecioarei Maria făcătoare de minuni, aflată de sute de ani în centrul celui mai mare pelerinaj al lumii catolice din Europa Centrală și de Sud-Est. Din localitățile harghitene au ajuns la Șumuleu Ciuc și drapelele religioase ale acestora.

Cei care se hotărăsc să meargă la Șumuleu, în ciuda recomandărilor preoților franciscani și ale autorităților locale, este bine să știe că Biserica este închisă.

Rusaliile și Altarul de la Șumuleu declarate Hungarikum

La începutul anilor 2000, în Ungaria a apărut o inițiativă al cărei scop declarat era înregistrarea și conservarea valorilor naționale pentru generațiile viitoare. Astfel, în 2012 s-a născut Lega Hungarikum (XXX), „privind valorile naționale maghiare și ale maghiarilor”, adoptată în data de 2 aprilie, în unanimitate, de Adunarea Națională. Potrivit acestui act normativ, „Hungarikum” este termenul colectiv care, într-un sistem unificat de înregistrare, desemnează o valoare demnă de a fi evidențiată prin caracteristicile sale, prin unicitate și prin calitatea de a fi caracteristică ungarității și performanței de top a națiunii , „moștenirea noastră, valorile milenare ale culturii maghiare, lucrările intelectuale și materiale ale ungurilor”, care trebuie clasate într-o „arhivă cuprinzătoare”, „protecția valorilor noastre naționale” contribuind „la consolidarea sentimentului de identitate națională”.

„Ne pregătim de Rusalii și este o întâmplare fericită că Comisia Hungarikum din Ungaria a declarat Rusaliile de la Șumuleu Hungarikum. Aș aminti că acesta este Anul Solidarității Naționale (maghiare – n.a.) și aș mai aminti că dl Potápi Árpád (János – secretar de stat responsabil de politica națională a Cancelariei Prim-ministrului Ungariei – n.a.) și-a trimis panglica, iar ea a fost preluată la Acățari”, a menționat consilierului județean Kolozsári Tibor.

Anul trecut, în 18 iunie, Parlamentul de la Budapesta a votat ca 2020, când se împlinește Centenarul de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, să fie „Anul Solidarității Naționale”. În hotărâre se arată că Parlamentul ungar a luat decizia „să comemoreze împlinirea a 100 de ani” de la Tratatul semnat în 4 iunie 1920 în Palatul Marele Trianon de la Versailles, „care a destrămat teritoriul Ungariei istorice” și în urma căruia „o treime din națiunea maghiară a ajuns sub autoritatea unor state străine”.

Dacă înainte de 1990 majoritatea celor care veneau în procesiune la Șumuleu erau de religie romano-catolică, în ultimii 15 ani a căpătat o amploare fără precedent, transfomându-se într-un eveniment al creștinătății, potrivit specialiștilor în domeniu.

Guvernul Orban acuzat de „dublu standard” în aplicarea legii pentru cetățeni

Într-un comunicat de presă transmis ieri, UDMR critică decizia Guvernului României, care „nu a răspuns solicitării” reprezentanților Uniunii, de a sărbători Rusaliile în condițiile respectării măsurilor impuse pentru controlul sănătății – asigurarea unui spațiu de doi metri pătrați, cel puțin 1,5 metri între scaune, obligația bisericilor de a pune la dispoziție produse pentru igienizarea mâinilor, purtarea obligatorie a măștii de protecție în timpul ceremoniei, folosirea de dispozitive de unică folosință în timpul ritualului împărtășaniei, menținerea distanței fizice la intrarea/ieșirea din biserică – și reclamă „dublul standard în aplicarea legii pentru cetățeni”.

„Cu ocazia sărbătorilor Pascale am sesizat că statul a aplicat un dublu standard atunci când a menținut restricțiile pe perioada Paștelui catolic, însă de Sărbătorile Pascale ortodoxe a recurs la relaxarea acestora, în condițiile în care riscul de îmbolnăvire era foarte mare, în ambele perioade. Am solicitat Guvernului să se asigure că nu ne vom confrunta cu această situație discriminatorie și de Rusalii. Din păcate, până în ziua de astăzi nu am primit niciun răspuns în acest sens”, a declarat, vineri, liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, Benedek Zakariás, citat de Biroul de presă al Uniunii, care a afirmat că Guvernul „nu a ținut cont nici de data aceasta de sărbătoarea comunității romano-catolice și protestante, pentru că nu ar fi existat nicio problemă dacă ar fi acceptat aplicarea măsurilor de relaxare de sâmbătă sau duminică (30/ 31 mai) și nu începând cu luni, 1 iunie”.

În același timp, UDMR încurajează comunitatea maghiară să dea dovadă de prudență și precauție în perioada sărbătorilor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.