Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

50 de echipe participante la „Festivalul cartofului” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » 50 de echipe participante la „Festivalul cartofului”
50 de echipe participante la „Festivalul cartofului”

50 de echipe participante la „Festivalul cartofului”

Zeci de echipe de bucătari amatori, de la profesori şi medici, până la bancheri, sportivi sau politicieni, au participat sâmbătă, la Miercurea-Ciuc, la „Festivalul cartofului”, manifestare extrem de iubită în zonă, care a făcut parte din programul dedicat Zilelor municipiului.

Încă de la primele ore ale dimineţii, cele 50 de echipe participante au „ocupat” Parcul Central din Miercurea-Ciuc şi l-au transformat într-o bucătărie veselă, în aer liber, cu ceaune, saci cu lemne, ustensile de bucătărie şi zeci de ingrediente.

În acest an, cei mai mulţi dintre concurenţi au ales să prepare tradiţionalul gulaş secuiesc, dar au existat şi echipe care şi-au pus la bătaie creativitatea şi, chiar dacă ingredientele nu au fost unele speciale, măcar poveştile din spatele tocăniţelor au fost amuzante şi inedite.

Echipa unei şcoli de şoferi din Miercurea-Ciuc a pregătit „tocana şoferului”, care se poate găti „şi în parc, şi în parcare, în funcţie de posibilităţile conducătorului auto”. Sorin Butnaru, bucătarul şef al echipei, a dezvăluit că la această tocăniţă „carnetul de conducere îl deţine cartoful”, dar în farfurie se va găsi mai multă carne decât cartofi.

Una dintre cele mai vechi participante la concursul de gătit, echipa Phoenix, a pregătit „o tocăniţă pe cinste”, pentru a onora prietenii, indiferent de naţionalitatea lor.

În concurs a intrat şi echipa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, care în acest an a purtat numele de „C++”, împrumutat de la un celebru limbaj de programare, şi care a pregătit o „token-itza”, cu trimitere la dispozitivul IT. „Facem token-itza, de la token, vestitul dispozitiv IT pentru semnături digitale, pentru relaţii cu băncile, care ne ajută să ne compunem tocăniţa. La cartofi adăugăm coaste de porc, mirodenii, iar restul este secret, fiind ascuns într-o procedură criptată care nu poate fi dezvăluită publicului, din raţiuni de copyright”, a declarat directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu.

La competiţie au participat şi profesorii de la Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc, care au dezvăluit că le lipseau concursurile din timpul anului şcolar şi de aceea s-au gândit să se înscrie la „Festivalul cartofului”. „Suntem în vacanţă şi simţim lipsa competiţiilor. Tot anul şcolar avem competiţie peste competiţie, olimpiade şi anul acesta ne-am decis să adunăm toţi profesorii, să venim şi să câştigăm concursul. Facem o tocană tradiţională, de la ora 08:00 suntem aici, toată trupa, fiecare cu responsabilitatea proprie şi ne simţim foarte bine”, a spus Orbán Zsolt, profesor de istorie.

El a prezentat şi reţeta „dragostei aromate”, pregătită doar pentru două suflete, care conţine dragoste, săruturi aromate, înţelegere şi respect, fidelitate, încredere, doar 50 de grame de gelozie şi care ar trebui să dureze toată viaţa. Vizitatorii standului au fost serviţi cu tradiţionala pălincă, dar servită din eprubete, aduse la festival prin grija profesorului de fizică.

La concursul de gătit a participat şi echipa Muzeului Secuiesc al Ciucului, întregită de directori ai altor muzee din zonă, dar şi de la un muzeu din Budapesta, care a gătit gulaş cu… coacăze. Reţeta are şi o poveste, de dinainte de 1989, când mai mulţi secui au plecat cu o maşină Dacia la pădure pentru a pregăti un gulaş, dar un urs le-a furat carnea din portbagaj şi au fost nevoiţi să folosească doar slănină rămasă, cartofii, legumele şi… coacăze, pe care le-au cules din pădure. Directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului, Gyarmaty Zsolt, a dezvăluit că la festival nu au putut renunţa la carne, dar, pentru a fi mai credibili, au expus un urs împăiat şi mai multe unelte tradiţionale cu care se adunau în trecut coacăzele.

O altă prezenţă inedită a fost cea a Spitalului Judeţean de Urgenţă, care şi-a întâmpinat oaspeţii cu „afinată” servită direct dintr-un perfuzor, managerul unităţii sanitare, Demeter Ferenc, dând asigurări că băutura „conţine multe vitamine, mai ales vitamina A, care e esenţială pentru vedere, iar un medic trebuie să vadă bine, să nu greşească şi să aibă mâna mai sigură”. Îmbrăcaţi în halate de medici şi asistenţi, bucătarii amatori de la spital au pregătit un gulaş cu trei feluri de carne şi cu gălbiori şi le-au recomandat pofticioşilor „să ia un Triferment înainte şi unul după masă, pentru a nu avea probleme cu digestia”.

Şi chiar dacă unii cred că gulaşul nu prea face parte din dieta sportivilor, Kinga Sebestyén, cea care a adus Kangoo Jumps în România, a încercat să demonstreze contrariul şi a pregătit un „gulaş sănătos”, cu ulei de măsline şi piept de pui.

„Este un gulaş sănătos, făcut din Kangoo Jumps, după care după-amiază vom arde grăsimile într-un Master Class de o oră. Dar pentru noi nu e o problemă, pentru că mâncăm sănătos, facem şi exerciţii sănătoase. Este permis să mâncăm şi gulaş şi sarmale dacă folosim ingrediente sănătoase”, a punctat Kinga Sebestyén.

Printre participanţi s-au numărat şi mai mulţi politicieni, cum ar fi viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Szőke Domokos, care consideră că se impunea să pregătească un gulaş „pentru că au crescut salariile la Primărie”, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care crede că o astfel de manifestare aduce mulţi turişti în zonă şi este un prilej de dezvoltare a relaţiilor interpersonale.

Atmosfera de la „Festivalul cartofului” a fost întreţinută de muzică şi voie bună, iar evenimentul a fost un prilej de bucurie pentru sutele de spectatori, care la finalul evenimentului au gustat din tocăniţele pregătite de participanţi. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.