Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

47 de elevi din judeţ premiaţi pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » 47 de elevi din judeţ premiaţi pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale
47 de elevi din judeţ premiaţi pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale

47 de elevi din judeţ premiaţi pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale

  • Szabó Zsolt, prefect de Harghita: „Sunteţi dovada clară că se poate şi în pandemie, că se poate şi în mediul online (…), pentru că v-aţi dorit să atingeţi aceste rezultate”

Festivitatea de premiere organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean, în colaborare cu instituţia Prefectului Harghita, s-a desfăşurat luni în amfiteatrul Casei Corpului Didactic „Apáczai Csere János” din Miercurea Ciuc. Au fost premiaţi elevii cu note de 9 şi 10 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat, catedrele de Limba şi literatura română de la şcolile care au înregistrat cel mai bun procentaj de elevi promovaţi şi primul 10 la Română obţinut la secţia maghiară la un examen naţional.

Iniţiativa premierii elevilor cu rezultate deosebite această probă a examenelor naţionale aparţine inspectorului de Limba română al Inspectoratului Şcolar judeţean (IŞJ) Harghita, Manuela Nicoleta Stîngă. În deschidere, ea a vorbit despre principiul performanţei, „care se face în echipă”, mulţumindu-le în egală măsură elevilor, profesorilor şi părinţilor pentru rezultatele obţinute.

„Astăzi celebrăm excelenţa: excelenţa învăţământului harghitean, excelenţa acelor copii care sunt cap de listă la Limba şi literatura română, o disciplină pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă uneori, mai ales atunci când nu este limba maternă a elevului”, a declarat prefectul Szabó Zsolt, onorat să înmâneze premiile celor 24 de absolvenţi de liceu cu mediile cele mai bune, patru dintre ei performând de nota maximă la această probă a examenului maturităţii: Beatrice Izabela Staicu şi Denisa Daniela Toader – Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea Ciuc, Szász Norbert Valentin – Liceul „Marin Preda” Odorheiu Secuiesc şi Szén Júlia de la Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” Odorheiu Secuiesc. Júlia a obţinut şi primul 10 la proba de Limba şi literatura română înregistrat la secţia maghiară la examenele naţionale în Harghita.

„Sunteţi dovada clară că se poate şi în pandemie, că se poate şi în mediul online, se poate chiar dacă avem alte felurite activităţi în jurul nostru, pentru că v-aţi dorit să atingeţi aceste rezultate, pentru că aţi muncit foarte mult şi pentru că aţi avut o echipă foarte bună în jurul vostru. Felicitări tuturor: elevilor, profesorilor, părinţilor, doamnelor educatoare, doamnelor învăţătoare, pentru că învăţarea limbii române începe de la grădiniţă. Vă doresc succes pe mai departe şi să vă atingeţi idealurile, aşa cum aţi reuşit şi acum”, a adăugat prefectul, dascăl de profesie, când nu este prefect, ce desluşeşte tainele Limbii şi literaturii române discipolilor săi.

Inspectorul şcolar general Demeter Levente le-a înmânat premiile constând în pachete de cărţi oferite de Secretariatul General al Guvernului – Dicţionarul explicativ al Limbii Române, Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române şi „Gramatica de bază a Limbii Române” celor 23 de elevi merituoşidin judeţ, care au obţinut note de 9 la 10 la proba de Limba şi literatura Română a Evaluării Naţionale, între ei şi un elev de nota 10: Eric Mihalache de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea Ciuc.

Inspectorul şcolar general i-a felicitat pe toţi elevii de la secţia română şi de la cea maghiară pentru rezultatele foarte bune obţinute. „Anul acesta, la secţia maghiară am înregistrat primul 10 la Limba şi literatura română şi ne bucurăm foarte mult pentru acest succes. Sperăm că şi în viitor vom avea altele asemănătoare. Sunteţi importanţi, la fel şi profesorii voştri, dar şi părinţii care vă ajută şi vă îndeamnă să învăţaţi limba română, fiindcă pentru noi, comunitatea maghiară, a cunoaşte şi a comunica în limba română este vital”, i-a îndemnat pe elevi inspectorul şcolar general, urându-le succes în continuarea studiilor, fie ele liceale sau universitare.

Inspectorului şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu i-a revenit decernarea diplomelor de merit catedrelor de Limba şi literatura românăale şcolilor care au obţinut cele mai mari procente de promovabilitate din judeţ la această disciplină: Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa (100%), Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni (100%), Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” Topliţa (100%), Şcoala Gimnazială „Geo Bogza” Bălan (100%) şi Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Miercurea Ciuc (100%) la Evaluarea Naţională şi Liceul Teoretic „Kemény János” Topliţa (93,75%) la examenul de Bacalaureat.

„Mă bucur că profesorii, alături de elevi, au reuşit să demonstreze că şi în judeţul Harghita Limba română este o disciplină importantă. (…) Şi nu pot decât să vă mulţumesc tuturor, în primul rând dascălilor, care i-au făcut pe elevi să îndrăgească această disciplină, chiar dacă este limba nematernă a unor elevi, mă bucur că elevii au recepţionat acest mesaj pozitiv şi pentru că s-au dedicat învăţării şi tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la obţinerea acestor rezultate”, a declarat prof. Glodeanu, urându-le vacanţă plăcută celor care au încheiat ciclul gimnazial şi mult succes la facultate absolvenţilor de liceu.

Reţeta succesului

Tânăra Szén Júlia,absolventă a Colegiului Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” Odorheiu Secuiesc, ceacare a reuşit primul 10 obţinut la proba de Română a examenelor naţionale înregistrat la secţia maghiară, ne spune că a ajutat-o faptul că vorbeşte mai mult decât colegii ei în limba română, ea locuind la Rupea, în judeţul Braşov, unde are mulţi prieteni români. Dar pregătirea constantă este esenţială în opinia ei. „M-am pregătit mult, am încercat să fac cât de bine pot şi se pare că am reuşit. Îi mulţumesc foarte mult profesoarei mele de Română, care a fost lângă mine mereu şi m-a ajutat până la sfârşit”, ne spune Júlia, vădit copleşită de emoţii.

La fel ca şi mama ei, care a venit să o susţină. „Sunt foarte mândră de ea, fericită, sunt emoţionată şi eu. În adâncul sufletului, mi-am dorit să aibă un astfel de rezultat, dar ştiam că este foarte greu. A luat şi la Limba maghiară nota maximă şi sunt de două ori mai mândră şi mai fericită. Succesul ei se datorează şi profesoarelor pe care le-a avut, atât celei din clasele V-VIII, cât şi celei de la liceu, care au avut contribuţii mari la acest rezultat – urmare a unui proces care a început demult, de când a început ea să înveţe”, a spus mama absolventei.

Profesoara de Limba şi Literatura română a Júliei, Kelemen Emilia, ne spune că este „o fată extraordinară”, care a muncit foarte mult. „Contează profesorul, dar contează şi mai mult elevul, determinarea, talentul lui şi hărnicia; sunt extrem de mândră de ea şi îi doresc succes”, adăugă profesoara.

Szén Júlia va merge la facultate la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, „la Grafică sau Economie”.

O altă absolventă de liceu cu rezultate deosebite, Beatrice Izabela Staicu de laColegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea Ciuc, susţine că examenul în sine nu a fost atât de dificil cum s-a aşteptat, fiind meritul profesoarei ei din liceu, Juhász-András Réka,care s-a asigurat că elevii ei sunt bine pregătiţi. „Am făcut recapitulări şi a venit întotdeauna cu ceva nou, a încercat să ne înveţe prin diferite metode acelaşi lucru. Iar eu m-am pregătit mereu, pentru fiecare evaluare. La Limba română pentru Bac am învăţat zi de zi, citeam, făceam un eseu, mai ajutam şi pe alţii care nu ştiau şi asta mi se pare foarte important: dacă vrei să înţelegi tu, încearcă să le explici şi celorlalţi”, apreciază Beatrice.

Profesoara Juhász-András Réka ne spune că ultimul an nu a fost uşor, toţi aşteptând să se reîntoarcă în bănci. „Un profesor are, însă, o responsabilitate enormă. Mi-am ţinut toate orele, inclusiv online am lucrat foarte mult cu elevii mei, am făcut toate testele de antrenament de anul trecut şi de anul acesta am început recapitularea noţiunilor şi a cunoştinţelor încă din septembrie, (…) am făcut multe ore de pregătire suplimentare şi am planificat materia astfel încât să putem parcurge toate subiectele posibile. Dar dacă nu aş fi avut o clasă bună, nu cred că aş fi avut aceste rezultate. Este o clasă de Real, cu copii studioşi care lucrează foarte mult, iar Beatrice este şi foarte ambiţioasă, i-am provocat pe elevi să facă şi hărţi mentale, eseuri, desene, mai ales că ei fiind de la profilul Real învaţă logic. Betty chiar s-a pregătit temeinic, mi-au plăcut schiţele sale. Nu este o coincidenţă, nu este o întâmplare nota aceasta”, explică dascălul.

Beatrice va urma, din toamnă, cursurile Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi, înainte de a pleca, are un sfat pentru colegii care vor susţine anii viitori examenele naţionale: „să înveţe, dar cu cap şi din timp, să ştie să îşi structureze şi să-şi gestioneze gândirea logică, matematică, dar potrivit propriei logici, pentru că ceea ce îmi merge mie, nu merge altuia; să nu aibă emoţii aşa de mari şi o să fie bine. Dacă munceşti, rezultatele vor fi bune”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.