35 de elevi din Harghita susţin Evaluarea Naţională în condiţii speciale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 iunie 2022
Home » Învățământ » 35 de elevi din Harghita susţin Evaluarea Naţională în condiţii speciale
35 de elevi din Harghita susţin Evaluarea Naţională în condiţii speciale

35 de elevi din Harghita susţin Evaluarea Naţională în condiţii speciale

  • În funcţie de problemele medicale cu care se confruntă, acestora li se vor asigura toate condiţiile prevăzute de lege, pentru a putea susţine probele examenului naţional

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean, 2.594 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris la probele examenului de Evaluare Naţională.

Între aceştia se află şi elevi cu nevoi speciale: şase dintre ei suferă de diabet zaharat şi li se permite accesul cu telefonul mobil în sălile de examen, pentru a-şi monitoriza valorile glicemiei, acesta urmând să stea pe catedră. În cazul lor este îngăduit consumul de alimente şi, după caz, administrarea dozei de insulină.

Unui elev cu deficienţă de vedere i se asigură transpunerea automată a subiectului din format A4 în format A3, prin intermediul unui copiator, iar altor 14 elevi diagnosticaţi cu dislexie, disgrafie şi discalculie, câte un profesor asistent le va citi subiectul sau redacta răspunsul, după caz, într-o sală separată şi cu mărirea timpului destinat efectuării lucrării scrise cu o oră, eventual folosirea calculatorului de buzunar.

Pentru alţi 14 elevi cu uşoare tulburări de învăţare, s-a aprobat suplimentarea timpului destinat efectuării lucrării scrise cu o oră şi asigurarea calculatorului de buzunar, a tablei pitagoreice şi a tabelelor cu formule matematice.

Astăzi absolvenţii clasei a VIII-a susţin prima probă scrisă, la Limba şi literatura română, urmând ca joi să se desfăşoare proba la Matematică, iar vineri 2.254 de absolvenţi de gimnaziu din judeţ vor participa la proba la Limba şi literatura maternă.

Probele Evaluării Naţionale încep la ora 09:00 şi se vor desfăşura în 95 de centre de examen. Timpul destinat elaborării lucrării este de două ore, probele de examen fiind monitorizare audio şi video.

Lucrările vor fi corectate în alt judeţ; care va fi acesta, vom afla după finalizarea ultimei probe scrise, ne spune inspectorul şcolar general Demeter Levente.

Primele rezultate vor fi comunicate în data de 29 iunie, până la ora 14:00 în centrele de examen, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00-19:00, precum şi în 30 iunie între orele 08:00 şi 12:00.

Rezultatele finale vor fi afişate duminică, 4 iulie.

Sesiunea specială a Evaluării Naţionale

Potrivit ordinului de ministru, în acest an se va organiza şi o sesiune specială pentru Evaluarea Naţională, unde se pot înscrie numai candidaţii care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 7-11 iunie 2021.

În Harghita nu s-a înscris nici un elev la sesiunea specială, dar această posibilitate este valabilă şi pentru absolvenţii care ar putea prezenta febră la una dintre probele sesiunii actuale sau nu pot participa la una dintre probe din alte motive medicale.

Elevii care s-ar putea afla în această situaţie, se vor putea înscrie la etapa specială a Evaluării Naţionale între 28 iunie şi 2 iulie.

În data de 5 iunie este programată proba scrisă la Limba şi literatura română, urmată în 6 iulie 2021 de cea la Matematică şi în 7 iulie de proba la Limba şi literatura maternă.

Primele rezultate în cadrul sesiunii speciale vor fi afişate în data de 9 iulie, la ora 12:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între orele 14:00 şi 20:00.

Rezultatele finale vor fi afişate în data de 12 iulie 2021, după ora 12:00, în centrele de examen. (Daniela M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.