Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

22 de noi cazuri de gripă confirmate în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » 22 de noi cazuri de gripă confirmate în judeţ
22 de noi cazuri de gripă confirmate în judeţ

22 de noi cazuri de gripă confirmate în judeţ

De la începutul săptămânii trecute se constată o creştere semnificativă a numărului de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, de pneumonii, între acestea şi cazuri mai grave care au necesitat internarea, precum şi intensificarea activităţii virusurilor gripale

Conform datelor epidemiologice făcute publice de directoarea executivă a Direcţie de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, în perioada 3-9 februarie au fost înregistrate la nivelul judeţului 2023 de cazuri de infecţie acută a căilor respiratorii superioare, şapte dintre acestea necesitând internarea, 83 de îmbolnăviri de pneumonie, 14 dintre persoanele astfel diagnosticare fiind spitalizate. În acelaşi interval au fost confirmate şi 22 de noi cazuri de gripă.

„Ne încadrăm în tendinţa înregistrată la nivel naţional, în urma căreia a fost declarată epidemia de gripă. Şi în judeţul Harghita se constată o creştere a numărului de îmbolnăviri. Interesant faţă de alţi ani este că se constată o mixtură de virusuri, avem în circulaţie şi virus gripal de tip A şi virus gripal de tip B, avem chiar şi cazuri mixte, existând cazuri în care au fost puse în evidenţă ambele virusuri la acelaşi pacient”, a declarat dr. Tar Gyöngyi.

Săptămânal ajung la laboratorul DSP şi se analizează zeci de probe de la persoane suspecte de gripă. Din fericire, cea mai mare parte nu au fost confirmate. „Acum, atenţia şi sensibilitatea noastră este mai mare, din cauza paralelismului cu cazurile de boală pulmonară din Asia – Covid-19. În ţara noastră nu au fost înregistrate cazuri de infecţie cu coronavirus, dar toată lumea este în alertă, medicii sunt mai suspicioşi decât de obicei, iar tendinţa de a solicita teste de gripă este mai mare, ceea ce este bine, pentru a avea un diagnostic cât mai exact, să ştie dacă încep tratamentul antiviral sau este suficient cel bacterian”, a precizat dr. Tar.

Faţă de săptămâna anterioară ultimei raportări (27 ianuarie – 2 februarie), nu s-au înregistrat decese în rândul persoanelor diagnosticate cu gripă în judeţul Harghita.

Ea a atras atenţia încă o dată asupra pericolului automedicaţiei cu antibiotice, care luate în mod repetat şi incorect contribuie la creşterea numărului de bacterii rezistente la substanţele organice care au capacitatea stopa dezvoltarea anumitor microbi şi de a-i distruge. „Continui să atenţionez şi populaţia, şi medicii de familie, şi farmaciştii să nu uzeze de tratamentul cu antibiotice nejustificat. În continuare constat că mai ales în mediul rural se uzează foarte uşor şi de multe ori excesiv şi fără motiv de tratamentul cu antibiotice. Acest tratament trebuie dat doar cu procesarea unui examen bacteriologic care confirmă prezenţa bacteriilor şi o antibiogramă, deci ţintit. Pentru că altfel facem mai mult rău, decât bine. Ştim statistic că infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare, care îşi au sezonul acum, în 80 % dintre cazuri, nici nu sunt infecţii bacteriene, sunt infecţii virale, asupra cărora antibioticele nu au niciun efect. Tratamentul cu antibiotice trebuie să rămână întotdeauna doar la latitudinea medicului, cel puţin după recoltarea unor secreţii pentru examen bacteriologic şi antibiogramă”, a explicat dr. Tar Gyöngyi.

Totodată, a anunţat că au ajuns în judeţ încă 500 de doze suplimentare de vaccin antigripal, care au fost împărţite medicilor de familie, proporţional cu solicitările acestora. Directoarea DSP Harghita le recomandă şi celor care nu beneficiază de gratuitate la imunizarea antigripală să se vaccineze, pentru a fi protejaţi. „Cu cât creşte acoperirea vaccinală cu vaccinul antigripal, cu atât putem stopa mai rapid şi eficient epidemia de gripă declarată în România începând cu această săptămână”, a concluzionat dr. Tar.

Statisticile puse la dispoziţie de DSP Harghita atestă, până în prezent, o încadrare în limitele anilor precedenţi din punct de vedere epidemiologic. Chiar dacă sezonul actual de gripă a început mai târziu, dacă tendinţa rămâne cea crescătoare din ultima săptămână, s-ar putea să avem o depăşire a numărului de îmbolnăviri faţă de anii precedenţi, susţin specialiştii.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.