Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

2014, anul completărilor esenţiale | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » 2014, anul completărilor esenţiale
2014, anul completărilor esenţiale

2014, anul completărilor esenţiale

Prin intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 996 privind modificarea şi completarea HG 720/2008, lista cuprinzând denumirile comune internaţionale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii din sistemul public de sănătate a fost, după cum îmi spunea dr. Lidia Sîngeorzan, director adjunct, medic şef al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, completată cu 29 de poziţii noi cărora le corespund 23 de DCI, diferenţa dintre cele două cifre făcând trimitere exactă la numărul produselor care se repetă.

Pentru aceia dintre dumneavoastră mai curioşi, sau mai puţin familiarizaţi cu termenii de specialitate dintr-un domeniu situat în afara sferei proprii de activitate, voi reţine din precizările lămuritoare ale doamnei dr. Sîngeorzan că denumirea comună internaţională (DCI) corespunde numelui generic al substanţei active, cea esenţială fiind şi cea care dă numele medicamentului.

Acum că ştim în mare despre ce vorbim, am să simplific lucrurile şi am să trec la ceea ce vă priveşte direct, cu atât mai mult cu cât interesul faţă de noutăţile aduse de HG 996/2014 pare a fi în creştere. Pentru asta însă am rugat-o pe interlocutoarea mea să aprecieze dacă prin modificarea şi completarea listelor în discuţie asiguraţii sistemului public de sănătate au ceva de câştigat. Aşa am aflat că, fiind vorba despre medicamente noi, nemaiutilizate până acum în România, efectul măsurii adoptate se va regăsi cu prisosinţă în sănătatea pacienţilor, anul în curs definindu-se ca fiind anul care a adus cu el completări esenţiale ale listelor cu medicamente.

Referitor la cele din urmă DCI adăugate, iată cum se prezintă situaţia: în Sublista B, care înseamnă 50 la sută compensare, se află nouă din totalul celor 23, cea mai mare parte dintre ele adresându-se afecţiunilor cardiovasculare. Lor li se mai adaugă un antitrombotic, două produse noi pentru bolile obstructive ale căilor respiratorii şi un antiinflamator pentru bolile reumatice.

Sublista C1 cuprinde DCI de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu al unor boli cronice, în regim de compensare sută la sută din preţul de referinţă. Astfel, în conţinutul ei va fi identificat un medicament pentru hepatite cronice virale, un antianemic pentru bolile tumorale maligne, un antipsihotic pentru cele psihice, unul pentru bolile cronice de rinichi, faza predializă, şi unul pentru glaucom.

De reţinut ca foarte important, mai sublinia dr. Lidia Sîngeorzan, este faptul că, în cazul bolilor reumatice severe, au fost introduse patru molecule noi al căror preţ este foarte ridicat, eliberarea lor făcându-se doar cu aprobarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Asta, desigur, dacă din enumerarea făcută de medicul şef al CAS Harghita nu mi-a scăpat ceva, pentru că, dacă mi-a scăpat, îmi cer scuze şi trec la Sublista C2 în care figurează unul câte unul DCI corespunzătoare medicamentelor destinate asiguraţilor incluşi în programele naţionale de sănătate, ultimele adăugate aducând la noutăţi un antiviral pentru HIV/SIDA, patru noutăţi pentru diabetul zaharat, pentru a căror eliberare este necesară aprobarea Casei judeţene şi două pentru programul de dializă.

Oricum, vorbim, aşa cum am mai arătat, despre 23 de DCI noi, de care asiguraţii sistemului public de sănătate din întreaga ţară, implicit asiguraţii din Harghita, vor putea beneficia, după cum preciza doamna Sîngeorzan, de îndată ce lista modificată şi completată va fi introdusă în programul informatic de către CNAS, lucru care până la închiderea ediţiei nu s-a întâmplat.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.