Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borsecul se reconstruieşte cărămidă cu cărămidă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Borsecul se reconstruieşte cărămidă cu cărămidă
Borsecul se reconstruieşte cărămidă cu cărămidă

Borsecul se reconstruieşte cărămidă cu cărămidă

Edilul Borsecului, Mik József, consideră că este foarte greu să conduci un oraş şi să planifici activitatea pe un an întreg dacă nici în luna aprilie nu ştii bugetul pe care-l poţi folosi. De asemenea, haosul şi birocraţia care domină activitatea instituţiilor centrale fac şi mai grea viaţa primarilor. „De exemplu, noul mod de calcul al sumelor provenite în buget din impozitele pe venit ne privează de o sumă enormă, de aproximativ un milion de lei faţă de bugetul de anul trecut”.

După spusele primarului, una dintre cele mai importante realizări în acest an a fost construirea pistei de bob de vară. De menţionat faptul că Borsecul a fost singura staţiune turistică din ţară care a putut prezenta un proiect de dezvoltare gata de implementare, şi astfel a reuşit să atragă fonduri din partea ministerului de resort. „Primele săptămâni ale funcţionării pistei au arătat că a meritat investiţia de 5,25 milioane lei. Cu această facilitate vom avea activitate în Complexul de Schi Speranţa şi în afara sezonului de iarnă”.

De asemenea, o realizare importantă a fost renovarea clădirii care găzduieşte grădiniţa Poiana Zânelor. Au fost înlocuite instalaţiile electrice şi sanitare, sistemul de încălzire, uşile de acces în săli, iar interiorul clădirii a fost complet zugrăvit, fiind efectuate şi reparaţiile necesare. În acelaşi timp cu lucrările interioare, a fost reparat şi gardul ce înconjoară locul de joacă din spatele clădirii. Exteriorul imobilului a căpătat o culoare nouă, lucrările exterioare de reabilitare termică ale grădiniţei fiind deja executate în anii trecuţi. Lucrările de renovare ale clădirii au fost finanţate prin Programul de dezvoltare al grădiniţelor din Bazinul Carpatic, iniţiat de guvernul maghiar în 2016 şi a avut un buget de aproximativ 45 milioane de forinţi, adică în jur de 140 000 de euro.

Un pas important în dezvoltarea serviciilor medicale din localitate o constituie începerea construirii caselor pentru medici, lucrări care vor fi finalizate anul viitor. Au fost realizate planurile de execuţie pentru renovarea clădirii dispensarului uman, precum şi pentru reabilitarea termică a clădirii primăriei, la începutul anului viitor putând fi începute procedurile de achiziţii pentru execuţia lucrărilor.

O veste îmbucurătoare este faptul că se lucrează la renovarea Vilei 49, una dintre perlele Borsecului. Dar nu există multe schimbări în privinţa situaţiei clădirilor vechi din centrul staţiunii aflate în paragină. Potrivit primarului, au fost aplicate suprataxe pe aceste clădiri, la fel se va proceda şi în cazul terenurilor neglijate din staţiune. „Cred că aceste taxe nu prea ne ajută. Am avea nevoie de măsuri mult mai drastice, o lege care să ne ofere o rezolvare cât mai rapidă a situaţiei. Însă nimeni nu îndrăzneşte să facă acest pas…”. De la primar am aflat că, totuşi, există speranţe: mai mulţi investitori privaţi s-au interesat de renovarea a două dintre clădirile emblemă ale oraşului, cinematograful vechi şi Vila 19. Şi ca o veste bună, a început deja renovarea clădirii policlinicii, în care va fi amenajat un hotel.

Primarul a subliniat că municipalitatea a cheltuit o sumă semnificativă de bani în acest an pentru lucrările de protecţie împotriva inundaţiilor. Au fost curăţate albiile pâraielor din Borsecul de Jos, au fost reparate poduri şi au fost construite ziduri de susţinere. În total au fost cheltuiţi 487 mii lei în acest scop. „Trebuie să subliniem faptul că aceste lucrări ar trebui efectuate de către administraţia naţională a apelor. Însă instituţia nu a derulat nici o investiţie în acest sens în oraşul nostru de mulţi ani. Degeaba am solicitat ajutor financiar din partea instituţiilor abilitate, nici nu am fost băgaţi în seamă.”

Este foarte importantă promovarea staţiunii, iar finanţarea campaniilor de promovare necesită fonduri. Primăria a introdus începând de anul viitor taxa hotelieră de 1% pentru proprietarii de pensiuni şi hoteluri. Aceste sume vor fi plătite exclusiv din venituri. „Este o sumă infimă care trebuie plătită. Este important ca toată lumea să înţeleagă că fondurile colectate vor fi cheltuite pentru promovarea staţiunii, ceea ce va fi de folos şi pentru cei care lucrează în industria hotelieră.”

O nereuşită a anului în curs o constituie faptul că nu s-a realizat finalizarea programului de reabilitare termică a blocurilor din oraş. Motivul este că nu s-a găsit nici o firmă care să efectueze lucrările. Tot o problemă nerezolvată este şi situaţia câinilor comunitari din staţiune. „Anul trecut am cheltuit o sumă enormă pentru strângerea câinilor fără stăpâni. În acest an nu am mai găsit nici o firmă care să ofere acest serviciu. Avem o iniţiativă civică în acest sens, vom discuta cu iniţiatorii în următoarele zile. Sper să putem rezolva acest aspect.”

În ultimii ani s-a vorbit foarte mult de importanţa bazei de tratament pentru viitorul turismului din localitate. Din cauza întârzierii investiţiei s-a ajuns la o stare de nerăbdare din partea factorilor implicaţi. Primarul a explicat în câteva cuvinte şi faza în care se află acum investiţia. Trebuie montat mobilierul, iar cu această etapă vor putea fi finalizate şi anumite lucrări interioare adiacente. Se pare că odată cu repetarea procesului de achiziţie pentru mobilier, a fost depusă doar o ofertă concretă în acest sens. „Este deja o mare povară pentru noi această mega-investiţie. Sperăm s-o finalizăm cât mai curând şi în sfârşit să putem deschide noua bază de tratament.”

„Cu unele aspecte ale anului sunt mulţumit, cu altele nu prea. A fost un an în care s-a muncit foarte mult şi doresc pe această cale să mulţumesc colegilor mei şi tuturor factorilor implicaţi pentru efortul depus în folosul comunităţii din Borsec. Vă doresc un An Nou plin de bucurii şi împliniri!”.

Rédai Botond

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.