Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

176,77 mii lei în plus la buget | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Economic » 176,77 mii lei în plus la buget
176,77 mii lei în plus la buget

176,77 mii lei în plus la buget

Şedinţa extraordinară a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc

 

Joi, 4 februarie 2016, Consiliul local municipal Miercurea-Ciuc s-a întrunit în şedinţă extraordinară, la doar trei zile după ce a avut loc şedinţa ordinară. După cum a precizat consilierul cu atribuţii de viceprimar, Füleki Zoltán, a intervenit o urgenţă care trebuia rezolvată imediat: „este vorba despre faptul că se impune modificarea Hotărârii nr. 1/2016, în sensul de a fi inclusă în buget suma de 176,77 mii lei, bani pe care i-a primit Grupul Şcolar de Construcţii Kós Károly din Miercurea-Ciuc cu destinaţia de a fi dezvoltat atelierul şcolar, proiect care nu a fost cuprins în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2016 şi care are un termen foarte scurt de realizare şi care nu s-a aprobat în şedinţa ordinară din data de 1 februarie. Cu această sumă, aşadar, se măreşte valoarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2016”.

Totodată, Consiliul a aprobat şi un transfer intern, dar care nu modifică cu nimic valoarea bugetului aprobat.

De vreme ce s-a modificat bugetul de venituri şi cheltuieli, automat a trebuit să se modifice şi Hotărârea nr. 27/2016 privind utilizarea excedentului din anul precedent pentru cheltuieli de dezvoltare, astfel, în art. 3, se prevede: „se aprobă utilizarea excedentului din anul precedent în bugetul nerambursabil pe anul 2016 în sumă de 807,77 mii lei pentru proiecte culturale nerambursabile”. Şi, evident, s-a aprobat şi modificat Bugetului general pe anii 2016-2019.

O modificare cerută de Instituţia Prefectului

Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare l-a constituit modificarea şi completarea anexelor 1 şi 2 care însoţesc Studiul de oportunitate din Hotărârea 270/2015 referitor la aprobarea concesionării prin licitaţie publică a unui teren extravilan aflat în domeniul public al municipiului Miercurea-Ciuc. Instituţia Prefectului a constatat că din hotărârea Consiliului local lipseşte precizarea referitor la: „ce se întâmplă în situaţia în care în urma publicării anunţului de licitaţie ofertele depuse sunt mai puţin de trei?”. Modificarea aprobată este în felul următor: „Procedura de licitaţie se poate desfăşura numai dacă în urma publicării anunţului de licitaţie au fost depuse cel puţin 3 oferte valabile, în caz contrar concedentul este obligat să anuleze procedura şi să organizeze o nouă licitaţie. Dacă nici după repetarea procedurii de licitaţie nu au fost depuse cel puţin 3 oferte valabile, atunci concedentul are dreptul de a aplica procedura de negociere directă”.

Ceea ce s-a aprobat în şedinţa ordinară, s-a revocat în şedinţa extraordinară

Ultimul punct de pe ordinea de zi a fost în legătură cu modificarea Hotărârii nr. 7/1 februarie 2016 privind modificarea şi completarea Hotărârii nr. 83/2013 prin care s-a aprobat darea bazinului de înot polo, aflat în domeniul public al municipiului Miercurea-Ciuc, în administrarea Clubului Sportiv Municipal Miercurea-Ciuc, cu modificările şi completările ulterioare.

Reamintesc: în Hotărârea nr. 7/1 februarie 2016, pe lângă modificarea denumirii bazinului, darea în administrarea Clubului Sportiv şi modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a bazinului de înot polo, la capitolul reduceri s-a aprobat următoarea chestiune: „pentru membrii Serviciului pentru Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, biletul este gratuit, în intervalul săptămânal luni-joi, între orele 09:00-13:00, unui număr maxim de 8 persoane pentru o perioadă de o oră şi 30 de minute, care se calculează din momentul intrării până la ieşirea din clădire, cu scopul de antrenament înot, la intrare se legitimează cu legitimaţia de serviciu vizată la zi”. Asta a fost pe întâi februarie, când proiectul de hotărâre a fost aprobat cu majoritate de voturi. În şedinţa extraordinară, iniţiatorul primei hotărâri a iniţiat proiectul de hotărâre prin care propune revocarea art. III din Hotărârea nr. 7/1 februarie 2016. Consilierul Fülöp Árpád-Zoltán, iniţiatorul celor două proiecte de hotărâre şi preşedintele celor două şedinţe, a propus adoptarea hotărârii cu privire la modificarea Hotărârii nr. 7/1 februarie 2016 (…) prin revocarea art. III motivând că: „această prevedere poate fi interpretată ca discriminatorie pentru cetăţenii şi instituţiile urbei, invocând Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind sancţionarea şi prevenirea tuturor formelor de discriminare, modificată prin Legea 61/2013, art. 2, alin. (1)”. Cu votul împotrivă al consilierului PNL Marius Ţepeluş (consilierul PSD Traian Chindea a lipsit de la şedinţă), proiectul de hotărâre a fost aprobat. Adică ceea ce s-a dat cu o mână, s-a luat cu cealaltă la un interval de timp foarte scurt.

După şedinţă

L-am întrebat pe iniţiatorul celor două proiecte de hotărâre ce s-a întâmplat în cele trei zile de la o decizie la alta. „S-a întâmplat – a răspuns d-l Fülöp Zoltán – că în presă a apărut un articol foarte dur la adresa Consiliului local prin care ni se aduce vina că facem discriminare prin faptul că am aprobat o solicitare firească, de altfel, ca cei 8 membri ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale al IPJ Harghita să se poată antrena pentru a fi apţi pentru orice fel de intervenţii. Este păcat că nu se înţelege faptul că nu este nici un fel de discriminare la adresa nimănui. Am considerat că este mai bine să revocăm această decizie care poate fi folosită ca o armă de propagandă în iminenta campanie electorală şi prin această revocare dorim să calmăm spiritele. Eu personal nu cred că dacă le acordăm gratuitate pentru o oră şi junătate celor opt persoane pentru a se antrena discriminăm pe cineva. Ideea revocării este, chiar dacă mă repet, să calmăm spiritele”.

 

Ca fapt divers: articolul care a „forţat mâna” iniţiatorului celor două proiecte de hotărâri, dar şi a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc, până la urmă, a apărut pe portalul „Székelyhon”. Mi se pare, totuşi, o aberaţie să confunzi antrenamentul unor specialişti care acţionează tocmai pentru ca populaţia să fie în siguranţă cu ideea de discriminare. Dar vin alegerile şi iată, deja au început bătăliile…

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.