Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

12 copii navetişti cu handicap sever aşteaptă de patru ani să obțină un mijloc de transport pentru a-i duce la şcoală. În zadar… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » 12 copii navetişti cu handicap sever aşteaptă de patru ani să obțină un mijloc de transport pentru a-i duce la şcoală. În zadar…
12 copii navetişti cu handicap sever aşteaptă de patru ani să obțină un mijloc de transport pentru a-i duce la şcoală. În zadar…

12 copii navetişti cu handicap sever aşteaptă de patru ani să obțină un mijloc de transport pentru a-i duce la şcoală. În zadar…

Părinţii susţin că sunt plimbaţi de la o instituţie la alta; pe de altă parte, autorităţile dau vina pe lacunele din legislaţie

Un număr de 12 copii cu handicap sever – autism şi alte retarde – din mai multe localităţi din judeţ, care fac naveta la centrul special din cadrul Şcolii Gimnaziale „József Attila” din Miercurea Ciuc, nu au transportul asigurat de 4 ani, de la înfiinţarea centrului. Ei trebuie însoţiţi de părinţi, pentru că nu se pot descurca singuri. Pentru a ajunge la şcoală, din localităţile de domiciliu, părinţii fac naveta alături de copii fie cu stopul, cu trenul sau cu autobuzele, pe cont propriu. Părinţii însoţitori sunt nevoiţi să stea în parc, în gara din Miercurea Ciuc sau în alte locuri până când copiii termină programul şcolar.

De câţiva ani, părinţii acestor copii au făcut numeroase demersuri şi au solicitat sprijin mai multor instituţii din judeţ pentru asigurarea transportului zilnic al persoanelor cu autism şi însoţitorilor acestora la Centrul de Educaţie Puzzle, destinat copiilor cu necesităţi speciale (copii cu handicap grad I), pentru a putea participa la activităţile educativ-terapeutice atât de necesare lor. S-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean, Consiliului Judeţean Harghita, Instituţiei Prefectului, primăriilor de pe raza lor de domiciliu. Însă problema asigurării transportului copiilor şi însoţitorilor a rămas nerezolvată. Principalul impediment invocat de instituţiile sesizate este că nu există prevederi legale clare care să arate cine trebuie să le asigure copiilor aflaţi în această situaţie specială transportul până la şcoală şi înapoi în localităţile de domiciliu. Părinţii, pe de altă parte, susţin că există prevederi legale care se referă la situaţia copiilor lor, doar că nu există o destul de mare implicare a instituţiilor din judeţ.

Părinte: „Pot să afirm că ne tratează cu dispreţ şi dezinteres”

„Suntem 12 familii din comunele Dăneşti, Mădăraş, Racu, Siculeni, Lunca de Jos, oraşul Vlăhiţa, Sâncrăieni, Sânsimion, care avem 12 copii cu dizabilităţi, încadraţi în grupa I de handicap (autism şi alte diferite retarde). Toţi copiii au asistent personal. Aceşti copii sunt înscrişi şi frecventează Şcoala Gimnazială József Attila din Miercurea Ciuc, la Centrul Special Authelp.

De 4 ani de zile stăm pe la porţile celor trei instituţii judeţene: Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean Harghita şi Instituţia Prefectului. Am depus la fiecare dintre ele cereri în scris pentru a rezolva problema transportului acestor copii din localităţile de domiciliu la şcoală şi retur, conform legii. Toate aceste instituţii ne pasează de la una la alta”, a povestit reprezentantul părinţilor, Constantin Stan.

„Pot să afirm că ne tratează cu dispreţ şi dezinteres”, a continuat acesta, susţinând că nici în momentul de faţă nu au fost primiţi în audienţă de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, deşi au solicitat acest lucru acum mai mult timp.

Constantin Stan susţine că, din punctul de vedere al părinţilor, care erau de faţă în momentul discuţiei, „această problemă putea fi rezolvată de dl Borboly Csaba, care putea şi poate să închirieze un microbuz de la un operator de transport, având bază legală în acest sens”. După care cheltuielile aferente transportului ar putea fi suportate de consiliul judeţean şi unităţile administrativ-teritoriale de pe raza localităţii de domiciliu a copiilor. „Suntem convinşi că dânsul putea rezolva treaba aceasta, dacă se implica şi avea interes”, mai susţin părinţii.

Conform acestora, directorul Şcolii Gimnaziale „József Attila” le-a comunicat în ultimii doi ani că şcoala îndeplineşte toate criteriile şi copiii au dreptul să beneficieze de transport. Dacă ar exista microbuz şcolar, unitatea de învăţământ ar asigura şoferul şi cheltuielile de reparaţii, iar primăriile s-au angajat în scris că asigură cheltuielile pentru carburant (în acest sens sunt mai multe documente semnate de primari prin care îşi iau acest angajament). „Unitatea noastră nu deţine microbuz şcolar. Am solicitat de mai multe ori, dar deocamdată nu avem”, le-a răspuns şi în scris directorul Şcolii Gimnaziale „József Attila”, Salamon Alpár Ferenc.

Totuşi, Constantin Stan a precizat că unele primării au oferit în anumiţi ani bani de transport părinţilor. „Într-un an au dat, în trei nu. (…) Dar refuză să ne dea pentru că nu au bază legală să dea persoanelor fizice aceste sume de bani”, a spus Constantin Stan.

„La ora actuală, de 4 ani de zile, mamele acestor copii cu nevoi speciale – sunt cu pampers (scutec) unii dintre ei, alţii au crize de epilepsie – stau la stop, la Lunca de Jos de exemplu, sau vin cu trenul. Mamele îi depun la şcoală la ora 09:00, după care merg în parc şi stau acolo până la ora 13:00, până să ia copilul. Sau iarna stau în gară. (…) Sunt copii care îşi fac necesităţile pe ei, în condiţiile în care în Bazinul Ciuc funcţionează foarte bine sistemul de transport, la fiecare şcoală. Din Sândominic sau Cârţa sunt aduşi copii la bazinul de înot în Miercurea Ciuc. Noi nu vrem decât la şcoală. În comună, copilul este dus chiar dacă sunt doar 500 m până la unitatea de învăţământ. Noi am avut răbdare, din 2015, de când s-a înfiinţat grupa. În primii ani a fost rezolvat transportul parţial pentru 2 sau 5 copii”, a mai spus reprezentantul părinţilor.

O altă doleanţă a părinţilor este ca inspectoratul şcolar să facă demersuri pentru a se putea plăti cele două persoane angajate ca personal auxiliar, care în momentul de faţă sunt remunerate de părinţi (anul şcolar trecut părinţii suportau costurile pentru 3 persoane, însă una a fost angajată de inspectoratul şcolar).

Autorităţile susţin că nu există prevederi legale clare care să arate cine trebuie să suporte costurile transportului copiilor

Situaţia acestor copii cu handicap sever este cunoscută de autorităţi, însă susţin că din cauza prevederilor legislative lacunare nu pot rezolva problema transportului elevilor respectivi.

Inspectorul şcolar general Petru Gârbea a declarat că inspectoratul nu poate să asigure microbuze, deoarece nu deţine asemenea mijloace de transport. De asemenea, „nu ştiu să existe microbuze care să stea degeaba”, unităţile de învăţământ au răspuns că le folosesc „şi de abia reuşesc să asigure transportul copiilor lor”.

„Pe de altă parte, susţinerea, subvenţionarea, sprijinirea transportului copiilor, care din motive obiective sunt nevoiţi să meargă în altă unitate administrativ-teritorială decât cea de domiciliu, este în sarcina autorităţilor locale”, a spus inspectorul şcolar general.

„În primul rând, ar fi responsabilitatea autorităţilor locale să-i ajute. Ştiu că dl director de la Şcoala Gimnazială József Attila a zis că, dacă el ar primi un microbuz, atunci ar putea să rezolve problema. Or nu cred că se poate rezolva atât de simplu”, a spus inspectorul şcolar general, explicând că şi dacă s-ar găsi un microbuz, ar rămâne problema cu finanţarea cheltuielilor – costurile cu motorina, întreţinerea, reparaţii etc. „Am tot discutat şi cu domnii primari. La discuţii sunt foarte deschişi şi foarte promiţători, dar când e vorba de fapte rămânem la situaţia cum am stabilit…”, a spus prof. Petru Gârbea, făcând referire la o înţelegere de acest fel care a fost încheiată anul trecut, dar a rămas fără rezultat în final. În legătură cu angajamentul scris al primarilor că vor asigura sume de bani pentru plata combustibilului şi a întreţinerii autovehiculelor, şeful IŞJ Harghita a afirmat că nu a văzut astfel de documente.

„Dacă ar fi un microbuz disponibil, discutând încă o dată cu primarii, s-ar putea găsi o soluţie de finanţare a funcţionării acestuia. Dar deocamdată nimeni nu are microbuz la care să renunţe”, a mai spus inspectorul şcolar general.

Ar trebui o propunere de modificare legislativă

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, Adrian Pănescu, a declarat că discuţii au avut loc între toţi cei care pot fi responsabili pentru soluţionarea unei astfel de situaţii. Numai că, susţine şi Adrian Pănescu, legislaţia are o prevedere destul de vagă cu privire la cine finanţează astfel de activităţi.

Purtătorul de cuvânt al prefecturii a explicat că au existat întâlniri cu reprezentanţii primăriilor, care au spus că nu au mijloace de transport disponibile. De asemenea, nici Şcoala Gimnazială „József Attila” nu deţine microbuz. Autorităţile publice locale au microbuze, însă au rutele lor şi nu pot asigura transportul decât pentru copii fără probleme, care nu au nevoie de însoţitori.

Totodată, instituţia prefectului s-a adresat şi consiliului judeţean, care coordonează activitatea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului din judeţ, însă nici această instituţie nu este inclusă în vreo prevedere legală clară pentru a putea susţine transportul acestor copii. „Aceasta, din punctul meu de vedere, e o omisiune. Din punct de vedere al legislaţiei, nu este o prevedere foarte clară, pentru că consiliul judeţean, prin această direcţie, dacă ar avea posibilitate, cadrul legal, ar putea să finanţeze aceste activităţi de transport. Ce ştiu e că la consiliul judeţean a rămas în analiză o astfel de posibilitate. Şi cam aici s-a oprit tot circuitul acesta de comunicări şi consultări interinstituţionale. (…) Încercăm să găsim soluţii legale”, a spus Adrian Pănescu.

Conform sursei citate, consiliul judeţean încearcă să găsească soluţii pentru a putea finanţa transportul, dacă nu imediat, măcar pentru anul viitor. „Aşteptăm să vedem punctul de vedere al consiliului judeţean şi în funcţie de acesta toţi factorii de decizie se vor aşeza din nou la masă, pentru a putea lua o decizie împreună şi cu primarii”, a precizat Adrian Pănescu.

De asemenea, acesta e de părere că reprezentanţii CJ Harghita ar trebui să facă o propunere de modificare legislativă, cu privire la finanţarea acestor centre, nu numai din punct de vedere al funcţionării, ci şi al asigurării transportului şi asistenţei copiilor, pentru a se clarifica cine va asigura sprijinul financiar: bugetul de stat, primăriile ori direcţiile de protecţia copilului.

xxx

După cum am arătat, părinţii copiilor s-au adresat în scris preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, inclusiv la începutul acestui an şcolar (la fel cum a fost şi anul trecut), în care arătau că problema transportului nu s-a rezolvat şi au solicitat o audienţă. La cererea de primire în audienţă nu au primit răspuns nici până în momentul de faţă…

Am solicitat şi noi un punct de vedere preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, însă până în momentul de faţă nu am primit răspuns. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.