Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Învățământ » 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918 a desfiinţat graniţele fictive, artificial trasate pe harta poporului român de către marile imperii. A fost „înfăptuirea unui vis care demult zăcea în inimile tuturor românilor de dincolo şi de dincoace de apele Prutului”, după cum avea să spună Regele Ferdinand. Actul istoric de la care s-a împlinit un veac a fost marcat în şcolile româneşti din judeţ.

„Portrete de români basarabeni, făuritori ai Unirii”

La Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, elevii şi profesorii au organizat activitatea „Unirea Basarabiei cu România – Portrete de români basarabeni, făuritori ai Unirii”. Astfel, sub coordonarea prof. Victoriţa Ciudin, treisprezece elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a au prezentat scurte biografii ale românilor basarabeni, membri ai Sfatului Ţării. În jurul hărţii României Mari au vegheat portretele intelectualilor, pe care istoria i-a păstrat peste veacuri într-un con de lumină.

„România Mare”

La Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” din Topliţa, prof. Mirela Nemţoc şi prof. Daniela Mândru au organizat o multitudine de activităţi dedicate Centenarului unirii Basarabiei cu România: vizionarea unui film legat de evenimentul istoric din 27 martie 1918, realizarea de desene şi colaje cu titlul „România Mare”, o expoziţie de hărţi făcute de copiii din ciclul primar, crearea şi prezentarea cărţii „Basarabia – Actul Unirii” şi un moment artistic omagial. În acelaşi timp, la şcoala parteneră „Ion Creangă” Ialoveni din Republica Moldova s-a desfăşurat concursul „Miss şi Mister Ialoveni – Mândru sunt de al meu plai”, la care au participat şi două echipe ale Şcolii „Andrei Şaguna” din Topliţa.

„O singură limbă, o singură ţară”

Sub acest generic, elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, părinţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale au participat la organizarea şi desfăşurarea unui mini-spectacol cuprinzând interpretări de cântece patriotice, recitări de poezie şi dansuri populare tradiţionale. Prezentările despre unirea Basarabiei cu România şi despre oamenii de cultură ai celei dintâi provincii istorice care s-a unit cu România aveau să fie completate cu o expoziţie de desene pe tema unirii. Acţiunile au fost coordonate de profesorii Camelia-Mirela Petruţ, Ioan Savu şi Ciprian Fărcaş.

Pentru fraţii din Grigoriopol

Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc este înfrăţit cu Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Grigoriopol. Cu gândul la ei şi la toţi basarabenii, elevii şi profesorii au rememorat semnificaţia unirii Basarabiei cu România şi au transmis un mesaj de „extindere a legăturilor dintre elevii şi profesorii celor două licee”. Şi pentru a cinsti cum se cuvine momentul istoric, la finalul programului artistic, elevi şi profesori şi-au dat „mână cu mână” în Hora Unirii.

Împreună şi la ceas aniversar

Sărbătoare mare în oraşul Bălan, unde elevii de la Şcoala „Geo Bogza”, înfrăţită cu Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din localitatea Fîrlădeni, Republica Moldova, au dedicat aniversării unui secol de la unirea Basarabiei cu România prezentări de studii tematice, un spectacol şi au pus pe hârtie gânduri şi urări pentru fraţii moldoveni de dincolo de Prut. La momentul aniversar, coordonat de prof. Lucia Borbeli, a fost prezentă şi o delegaţie din Fîrlădeni, care participă în zilele de 26 şi 27 martie, la festivităţile dedicate semnării acordului de înfrăţire cu oraşul Bălan.

Aniversarea Centenarului unirii a fost marcată şi la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din localitate, unde s-a desfăşurat activitatea „O singură limbă, o singură ţară”, în parteneriat cu Colegiul Tehnologic din Chişinău. Momentul cultural artistic a cuprins creaţii plastice prin care elevii au evidenţiat evenimentul, o pagină de istorie prezentată de eleva Bratu Cristiana, un moment recitativ din lirica poeţilor Grigore Vieru, Mihai Eminescu şi Adrian Păunescu, şi îndrăgitul cântec popular „Cântă cucul, bată-l vina, de răsună Bucovina”, interpretat de elevele Stratulat Larisa şi Stratulat Bianca – coordonatoarea evenimentului fiind prof. dr. Cristina Gabriela Nemeș.

 Tulgheş şi Cojuşna, la două click-uri distanţă

Elevii din gimnaziu de la şcoala din Tulgeş şi partenerii lor de la Liceul Teoretic „Alecu Russo” din Cojuşna, Republica Moldova, au omagiat împlinirea unui veac de la unirea Basarabiei cu România prin prezentări, concursuri de desene şi de afişe şi logo. La 100 de ani de la unire, elevii din Tulgheş şi Cojuşna s-au aflat la două click-uri distanţă şi, privindu-se în ochi, şi-au urat mulţi ani împreună. Şcolarii din clasele primare, alături de corul „Sf. Stelian”, membrii Cercului de istorie şi ai Cercului literar „Elicris” au prezentat un scurt program artistic, fiind aplaudaţi de primarul Marcel Vancu, cadrele didactice şi de membrii grupului vocal al Ansamblului „Plaiuri tulgheşene”, coordonat de rapsodul popular Lăcrămioara Pop, invitaţi la eveniment. Activităţile au fost coordonate de învăţătoarele Floarea Topliceanu şi Scoruş Lauriţa, de prof. Mihaela Rusu-Curcă şi de părintele Dragoş Cojocar.

„Basarabia, Golgota noastră”

Manifestările omagiale la Liceul Tehnologic din comuna Corbu au început vineri, când elevii claselor a III-a şi a IV-a, îndrumaţi de învăţătoarele Eugenia Scoruş şi Maria Ungureanu au prezentat momentul „O singură limbă, un singur gând”, iar cei mai mici şcolari, elevii claselor I şi a II-a, au realizat o expoziţie de desene cu imaginea Horei Unirii. Suita manifestărilor a continuat, luni, cu prezentarea expoziţiei cuprinzând informaţii despre rolul şi importanţa unirii Basarabiei cu România realizată de elevii claselor liceale cu profil uman sub îndrumarea prof. Veronica Crăciunescu. Marţi a fost ziua scrisorilor. Elevii din clasele terminale, îndrumaţi de profesoarele Raluca Zbanca-Răucescu şi Mirela Laurenţiu Mirela, şi-au aşternut pe hârtie gândurile, pe care le vor trimite partenerilor de la Liceul Teoretic „Andrei Vartic” din Ialoveni, Republica Moldova. De asemenea, a fost vizionat filmul documentar „Basarabia, Golgota noastră”.

„Un singur gând, un singur cuget”

Şcoala Gimnazială „Sfântu Andrei” Sărmaş şi instituţia parteneră, Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” Mîndreşti din Republica Moldova, au sărbătorit împreună. La evenimentul aniversar, care a purtat numele „O singură limbă, o singură ţară”, au participat 40 de elevi şi 6 cadre didactice, care au pregătit o activitate artistico-plastică şi o prezentare cu tema unirii, şi-au etalat cunoştinţele într-un concurs interactiv cu temă istorică şi au realizat macheta Basarabia-România. Activitatea s-a încheiat cu un program artistic intitulat „Basarabie frumoasă”.

„Basarabia a fost şi este România”

Manifestările care au marcat împlinirea unui secol de la Unirea Basarabiei cu România organizate la Şcoala Gimnazială „Teodor Chindea” din Voşlăbeni, sub îndrumarea prof. Georgeta Bucur, au cuprins trei momente semnificative: simpozionul „Basarabia a fost şi este România”, mesajul adresat, cu ocazia Centenarului unirii Basarabiei cu România, instituţiei partenere: Liceul Teoretic Pelina şi un moment artistic.

 Scrisoare la ceas aniversar

Fraţi basarabeni,

În 27 Martie se împlinesc 100 de ani de la momentul în care conducătorii politici ai Basarabiei de atunci, Sfatul Ţării, Parlamentul Republicii Democratice Moldoveneşti au votat unirea cu România.

A biruit curentul românismului care proclama şi susţinea unirea politică şi culturală a tuturor vorbitorilor graiurilor est-romanice, indiferent de împărăţiile ale căror supuşi erau.

Momentul 27 Martie (9 Aprilie) 1918 a fost corolarul tuturor sacrificiilor pe care voi, dragi fraţi, le-aţi suferit din 1812, când, în urma Tratatului de la Bucureşti, aţi fost incluşi politic şi administrativ în Imperiul ţarist.

Pentru noi, românii de dincoace de Prut, participarea la Primul Război Mondial a fost motivată de dorinţa reîntregirii naţionale în graniţele istorice naturale.

Jertfa soldaţilor români, pe front, majoritatea lor ţărani, a fost garanţia că, la sfârşitul războiului, marile puteri ne vor accepta la masa tratativelor şi vor recunoaşte unirea tuturor românilor într-un singur stat, România Mare.

 

Dragilor,

Sfatul Ţării A VOTAT DESCHIS ŞI NOMINAL ÎN FAVOAREA UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA, acum 100 de ani.

Republica Democratică Moldovenească, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască singure soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România. (Ion Ianculeţ, Pan Halippa, Ion Buzdugan)

La mulţi ani, dragi prieteni!

La mulţi ani împliniţi în frăţie şi unitate! Vă aşteptăm acasă!

Cu drag şi cu împlinire sufletească pentru prietenia voastră, vă îmbrăţişăm noi, cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale Miron Cristea Topliţa”.

Manifestările organizate cu prilejul aniversării unui secol de la Unirea Basarabiei cu România s-au desfăşurat în cadrul proiectului „Ambasadorii limbii şi culturii române”, iniţiat de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni şi dedicat Centenarului Marii Uniri.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.