Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

100 de ani de la Marea Unire – ample manifestări culturale la Subcetate | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » 100 de ani de la Marea Unire – ample manifestări culturale la Subcetate
100 de ani de la Marea Unire – ample manifestări culturale la Subcetate

100 de ani de la Marea Unire – ample manifestări culturale la Subcetate

Pentru a marca un moment aniversar deosebit, 100 de ani de la Marea Unire, Primăria comunei Subcetate, împreună cu Liceul „Miron Cristea” şi Asociaţia Culturală „Dobreanu” au gândit şi au propus publicului un vast program de activităţi, aşa cum obişnuiesc de fiecare dată, desfăşurat în 29 noiembrie, la căminul cultural din localitate.

Prima activitate a zilei a fost prezentarea expoziţiei foto-documentare „Personalităţi harghitene şi covăsnene la Marea Unire”, organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe. Au prezentat muzeografa Ana Dobrean şi prof. Doru Dobrean. Expoziţia este una dintre cele cinci proiecte expoziţionale demarate de MNCR în cadrul programului naţional Centenarul Marii Uniri şi conţine documente, fotografii şi componente informaţionale privind contribuţia la pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea Marii Uniri a unor intelectuali români din zona Covasna-Harghita.

Celelalte activităţi din program s-au desfăşurat în sala de spectacole a căminului cultural, unde, după săptămâni întregi de pregătire, Grupul Vocal „Armonia” al comunei Subcetate a urcat pe scenă pentru a încânta audienţa.

Au avut loc trei lansări de carte. Prof. dr. Cristian Lazăr a prezentat cea de-a treia carte pe care o semnează: „Topliţa şi Marea Unire. Contribuţii ale Topliţei şi localităţilor din jur la întregirea neamului”, o carte-album recent ieşită de sub tipar, în condiţii grafice deosebite. Prof. Doina Dobrean a prezentat „Probele Fiinţei Neamului”, o carte semnată de prof. Stelian Răducanu din Braşov. Parte din Colecţia „Centenarul Marii Uniri (1918-2018)”, cartea, apărută de curând la Editura Eurocarpatica din Sf. Gheorghe, prezintă evenimente din istoria românilor începând cu vremea dacilor. „Aceasta este o bibliotecă adunată într-o carte şi este una nu de împrumut, ci de ţinut în casă”, afirma prof. Doina Dobrean. Iar cea de-a treia carte lansată a fost „Subcetate, la Centenarul Marii Uniri. 1918-2018”, prezentată de prof. Anişoara Balog. Este vorba despre un volum colectiv, apărut la Editura „Cezara Codruţa Marica”, coordonat de profesorii Doina şi Vasile Dobrean. Ideea cărţii a apărut în atmosfera efervescentă a simpozionului Subcetate – istorie, cultură, spiritualitate: 1918-2018, Arc peste Timp, desfăşurat în august 2018, la Subcetate, iar cuprinsul e alcătuit din titlurile comunicărilor şi ale activităţilor din cadrul acestui simpozion.

În continuare a urcat pe scenă o parte a Grupului Psaltic „Anastasios”, coordonat de prof. Bogdan Pulhac, purtând publicul pe tărâmul muzicii psaltice bizantine, care îndeamnă la meditaţie, introspecţie şi linişte. Preotul Traian Ciubucă a ţinut o amplă prelegere despre contribuţia Bisericii la construirea conştiinţei poporului român, iar protopopul Adrian Lung a susţinut o prezentare despre episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, ajuns ulterior unul dintre cei trei cardinali români. Aşa cum mulţi ştiu deja, Iuliu Hossu a fost cel care a citit Proclamaţia Unirii la Alba Iulia în 1918 şi este „un exemplu de tărie şi verticalitate”. A luat apoi cuvântul prof. Petru Cotfas, care a vorbit despre începuturile localităţii Subcetate, despre primele nume de localnici atestate documentar şi despre contribuţia şi jertfa locuitorilor comunei la cele două războaie.

Pe 1 Decembrie, românii din Subcetate au plecat cu tricolorul de la primărie spre biserică pentru a asista la slujba de pomenire a eroilor şi la depunerea de coroane în cimitirul Bisericii „Sf. Dumitru”. Apoi s-au îndreptat cu toţii spre căminul cultural pentru a lua parte la un spectacol pregătit de elevii şi profesorii Liceului „Miron Cristea”. S-a intonat imnul naţional, iar primarul Ion Rizea şi prof. Anişoara Balog au vorbit despre Centenar şi despre însemnătatea Zilei Naţionale.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.